Parfumeallergi  forsvinder desværre aldrig når man først har fået den. Den griber ind i dagligdagen i en grad som får høfeber til at blegne.  Det er vigtigt at skelne mellem overfølsomhed og allergi når vi taler om parfumer/æterisk olie. Lad det være sagt med det samme at kun godt 1-3% af Europas befolkning har parfume allergi! Parfume er tilsat  en lang række kosmetik produkter og består af en stor kemisk familie, som repræsenterer et utal af molekyler, hvoraf nogle er kendt for at være potentielt allergifremkaldende. Mange æteriske olier anvendes i industrien både til plejeprodukter og til fødevarer.Som eksempel æterisk olie af Pebermynte til tandpasta eller bolsjer.

Det er altid vigtigt at anvende  æterisk olie med en vis respekt. For selv om æterisk olie er et 100% naturligt produkt , udvundet ved  destillering af aromatiske plantedele og selv om molekylerne er opstået i naturens apotek, så er de  meget aktive og efter min mening  at betragte som  lægemidler.  Æterisk olie er 100% duft- molekyler, alle dannet af planten og da naturen ikke fremelsker noget der er unødigt så tjener de et formål, nemlig som forsvar mod sygdomsangreb fra eksempelvis svamp og mikrober, eller hvis de er blevet trådt ned, planten  rejser sig og heler  igen; altså beskyttelse og overlevelse. Det er jo netop dét der gør æterisk olie så effektiv til aromaterapi:)

Heldigvis sker der en masse på Aromaterapi fronten. Man genopdager naturen på mange måder i denne  corona prægede tid.  Desværre  er det ikke alle der ved hvad de taler om når de udbreder sig omkring æterisk olie. Jeg kan kun fastslå gang på gang at æterisk olie skal omgås med omtanke; alt for mange taler om æterisk olie som var det et fuldstændigt harmløst produkt. Det er det absolut ikke! Det er et naturligt produkt med en enorm  affinitet med vores krop og psyke, et absolut  vidundermiddel i mange henseender. Men bestemt  også er et potentielt skadeligt produkt hvis det ikke anvendes med omtanke. Jeg minder dig om at selv om noget er naturligt er det jo ikke ufarligt! Bare lige for at sætte dig på sporet af farlige ting i planteriget: skarntyde, fluesvamp eller liljekonval….du forstår hvad jeg mener 🙂

Test altid dig selv

Når du vil  anvende æterisk olie er det absolut nødvendigt at teste  den pågældende æteriske olie på dig selv inden du tager den i brug for at finde ud af om du er overfølsom. Det gør du bedst på  indersiden af dit albueled. Et strejf af en dråbe æterisk olie er nok. Rødmer din hud, og det vil vise sig i næsten samme øjeblik du påfører den, da er du overfølsom og viser dig at du skal være varsom med at anvende den pågældende æteriske olie på din hud. Der er ingen grund til at afskrive Aromaterapi af den grund.  Netop fordi du  altid kan finde en alternativ æterisk olie med  samme egenskaber, som dem du er på udkig efter.

Lad mig bare illustrere det med et eksempel:

Du er generelt et nervøst gemyt  og nu har du for alvor lampefeber for du skal tale for en forsamling. Du har hørt om beroligende æteriske olier, derfor  vil  du prøve om det er noget for dig. Så du vil gerne finde en æterisk olie til at berolige dig så du bedre kan samle tankerne og være på.

Æterisk olie af Bergamot kunne være en mulighed, en dejlig æterisk olie med super beroligende og generelt stimulerende egenskaber. Så inden du blindt tænker ” yes”  der er den, så er det altid godt lige at undersøge fordele og ulemper. Her i eksemplet er Bergamot  en æterisk olie som ved sit indhold af molekylet furokumarin er fotosensibiliserende, hvilket betyder at din hud bliver lysfølsom når du anvender  den  direkte på huden. Du skal være meget udendørs den dag, så  æterisk olie af Bergamot skal derfor  helst ikke ikke anvendes tænker du. Det ville være for risikabelt netop fordi du skal være ude i solen de næste mange timer. Fotosensibilisering medfører større risiko for solskoldning, nældefeber og andre ubehageligheder. For at udrydde enhver tvivl vil du heller ikke engang bruge den  til inhalation. Det er bare i orden:) Men det betyder jo ikke at du ikke kan anvende Bergamot. Man skal bare vide hvordan.I dette tilfælde kan du vælge at  inhalere fra en aromastick  eller helt fravælge Bergamot denne gang og tage æterisk olie af ægte Lavendel, fordi den har de  egenskaber som du gerne vil benytte dig af. Ægte Lavendel som kun meget sjældent volder problemer med overfølsomhed.

Husk Ægte Lavendel, for der findes mange lavendel arter med hver deres variant af æterisk olie.

Symptomer på parfume allergi er for det meste aldrig noget der viser sig med det samme efter du er kommet i berøring med det stof du ikke tåler (med mindre det er et allergisk chok). Så allergien vil oftest vise sig efter 24-48 timer efter anvendelse. Eller måske først efter anden gang du kommer i berøring med et stof du absolut ikke tåler. I aromaterapien kan du næsten altid anvende  æterisk olie til aromadiffusere. Men også her findes der æteriske olier hvis indholdsstoffer helst ikke skal spredes med en aroma diffuser. Så som tommelfinger regel er der også her absolut ingen regler uden undtagelser.

 

 

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *